tisdag 18 december 2007

Om ett träd faller i skogen

"Ingen har någonsin sett Gud. Men om vi älskar varandra är Gud alltid i oss" skriver Johannes i första Johannesbrevet. Finns Gud om vi inte tror på honom? Eller finns han ändå? Styr han fast vi inte tänker på honom eller är han någon form av metafigur vars idé upphör att existera i den stund han slutar att finnas i våra medvetanden? Eller är han en omnipotent varelse som kan göra vad han vill med vår tillvaro närhelst det behagar honom?

Om ett träd faller i skogen, och ingen är där och hör det. Låter det då?

Lukas 17:21 säger "Ingen kan säga: Här är det, eller: Där är det. Nej, Guds rike är inom er." Hur mycket av Gud har vi inom oss, och hur mycket av Gud finns även om vi inte skulle finnas till?

Från stund till stund får jag känslan av att tron är det enda som finns. Att Gud bara finns genom tron, och att alla som inte tror därför inte lider av det. På ett plan ligger det mycket i det Johannes skriver, men om den kollektiva tron är det som skapar Guds existens så finns inget mer. Då spelar det ingen roll vad vi gör i livet, om vi låter köttet segra över anden eller vice versa. Är Gud endast kraften av vår tro, och inget mer?

Nej, Gud måste finnas helt särskiljt från det mänskliga livet på jorden, även om Guds kraft tillsammans med livet på jorden blir större ju starkare vår tro växer sig.

3 kommentarer:

Hosanna sa...

"Nej, Gud måste finnas helt särskiljt från det mänskliga livet på jorden, även om Guds kraft tillsammans med livet på jorden blir större ju starkare vår tro växer sig".

Tack för ett mycket bra inlägg. Det ska jag bevara.

Ang. innovativ reklam...har du några intressanta exempel?

Anonym sa...

Hej.
Ja och jag tror att det är så som du skriver/undrar hur mycket av Guds rike har vi inom oss? Så mycket som vi själva vågar/vill ge utrymme för. Eller kanske mer än vi kan ana?
Trevligt att se en ny blog..

Kyrksurfaren sa...

hosanna: ofta är det svårt att leta upp reklam och visa såhär över internet då inte mycket bevaras. min åsikt är mer att jag vet att det finns bra, innovativ reklam som gör bra i världen, även om den mesta reklamen vi sköljs över av är i andra änden av skalan.

ulrika: absolut är det så. det enda alternativet för, säg, en ateist att se Gud är genom att våga ge utrymme för det i sitt liv.
det som kan få mig att fundera ibland är när det smyger sig på en känsla av att Gud endast existerar så länge vi tror på honom.